Brinkgreven kleurt geel

De wegen tussen Doetinchem en Deventer kleurden geel op zondag 30 maart. Een vrolijke stoet van ruim 80 gele auto’s vertrok van stadion de Vijverberg naar De Brink in het centrum van Deventer. Met een tussenstop bij Dimence en een ererondje langs de nieuwe autismekliniek Lorna Wing.

Met als motto Opvallend Positief vroeg de stichting Geel en Snel aandacht voor autisme. “Wat een fantastisch initiatief”, verzuchtte een toeschouwer bij de Vijverberg, met zijn zoontje met autisme op zijn schouders.

Vrolijkheid en energie
Mensen met autisme zijn individuen met hun eigen kracht en bijzondere talenten. Stichting Geel en Snel verbindt de unieke eigenschappen van mensen met autisme met de kleur geel, die wordt geassocieerd met vrolijkheid, energie en vrijheid. “Het idee ontstond bijna een jaar geleden”, zegt initiatiefnemer Arjan de Putter. “Ik dacht dat het mooi zou zijn om een stuk of 30 gele auto’s bij elkaar te krijgen. Maar dit overtrof mijn verwachtingen. Het was fantastisch om vandaag al die enthousiaste deelnemers te zien. Niet alleen uit deze omgeving. Van Limburg tot Friesland, ze kwamen uit heel Nederland.”

Van jong tot oud
De route voerde de deelnemers door het mooie landschap tussen de Achterhoek en Salland richting Dimence in Deventer, waar de deelnemers getrakteerd werden op een prima verzorgde lunch.  Maar eerst werd de stoet langs de nieuwe autismekliniek Lorna Wing geleid, waar patiënten een eersterangs plaats hadden om de auto’s stuk voor stuk te voorbij te zien komen. Van een gloednieuwe Toyota MR2 met open dak tot een klassieke Ford Mustang uit 1973 met een geluid waar menig autoliefhebber kippenvel van krijgt. Gevolgd door twee vrolijk in het geel uitgedoste vrouwen in een Twingo en een indrukwekkende klassieker: een Alvis Speed 25, bouwjaar 1936. De aandacht werd natuurlijk getrokken door de zwarte Kia Picanto. De eigenaresse van de auto wilde zo graag meedoen, dat ze een gele trui breide. Voor haar auto. Maar ook een ouder echtpaar uit Ruurlo trok veel bekijks in hun Citroën C2 uit 1923.Op deze dag maakt het formaat of de leeftijd van de auto niet uit. Als het geel is, hoort het erbij. Sybren Bangma van de raad van bestuur vormde samen met Eddy de Vries en Bram Sizoo van Lorna Wing het welkomstcomité bij de parkeerplaats van restaurant De Steerne. De mannen genoten zichtbaar van al het moois wat het terrein op kwam rijden. Dimence ondersteunt het initiatief van harte. “Het is geweldig om te zien hoe ons terrein geel kleurt”, sprak Sybren Bangma de autorijders toe. “Wij kiezen als Dimence nadrukkelijk voor de beste hulp voor mensen met autisme. We willen met elkaar een situatie bereiken waarbij mensen met autisme een zo goed mogelijk leven hebben. Juist daarom ook is Geel en Snel iets wat ons bijzonder aanspreekt en wat een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van het leven van mensen met autisme, door op een ludieke manier positieve aandacht te geven aan deze groep.” De tocht eindigde feestelijk op De Brink in het centrum van Deventer, waar vanaf 14.30 uur de glimmende bolides in alle soorten en maten opgesteld werden en te bewonderen waren.

Het Geel en Snel fonds
De gedreven vrijwilligers van Geel en Snel hebben bijna allemaal in hun eigen omgeving te maken met autisme en weten als geen ander dat er vooroordelen zijn, maar ook dat er nog veel onbekendheid is over autisme en aanverwante aandoeningen. Zij besloten hun kennis en ervaring op verschillende gebieden – van PR tot het bouwen van een website – te bundelen en zo ontstond Geel en Snel. Zij hebben inmiddels door hun enthousiasme en via diverse netwerken een stevig Comité van Aanbeveling en een breed scala aan organisaties om zich heen verzameld die op verschillende manieren de doelstellingen van de stichting ondersteunen. Het geld wat met de tocht is opgehaald wordt in het Geel en Snel fonds gestort. Hieruit worden kleinschalige en positieve projecten voor mensen met autisme gefinancierd. De vrijwilligers van Geel en Snel evalueren binnenkort de feestelijke tocht en gaan zich dan beraden op nieuwe acties om autisme blijvend en positief onder de aandacht te brengen.