Nieuwe autismekliniek Lorna Wing opent haar deuren

Maandag 16 december opende autismekliniek Lorna Wing van Dimence  op Brinkgreven haar deuren. Sybren Bangma, voorzitter van de raad van bestuur: “De verhuiswagens staan klaar en het gebouw is klaar voor de toekomst. Maar hoe mooi het gebouw ook is, het gaat niet om de stenen, maar om de zorg.” De kliniek is uniek: het is de eerste voorziening in Nederland waar mensen met een ernstige vorm van autisme terecht kunnen als zij tijdelijk zeer intensieve behandeling nodig hebben. De deuren zijn open, maar de officiële en vooral feestelijke opening van de kliniek vindt plaats op 2 april 2014, in de landelijke autismeweek.

In december verhuizen de eerste patiënten naar de nieuwe kliniek. “Het is een woonvoorziening voor mensen met een ernstige vorm van autisme”, zegt Bangma. “Een kenmerk van autisme is een andere beleving van de wereld, mensen met autisme geven een heel andere betekenis aan signalen en prikkels. De doelgroep van Lorna Wing is een kleine groep die het niet of niet meer redt in de buitenwereld en die veel aandacht nodig heeft. Het vergt specifieke deskundigheid om in te spelen op wat zij nodig hebben en dat is moeilijk op een afdeling die daar niet op ingesteld is. Je zet een bejaarde ook niet op een kinderafdeling.” In Lorna Wing werken gespecialiseerde professionals die ervaring en affiniteit met autisme hebben.

Uniek in Nederland
Er was nog geen voorziening in Nederland voor mensen met autisme die tijdelijk zeer intensieve behandeling en de veiligheid van een gesloten afdeling nodig hebben. In die situaties wordt gebruik gemaakt van algemene opnameafdelingen. Deze opnames sluiten vaak onvoldoende aan bij patiënten met autisme in een crisis. Bij Lorna Wing is die mogelijkheid er wel op de high care en medium care afdelingen. Eddy de Vries, manager bedrijfsvoering: “Lorna Wing heeft een volledige aanbod voor mensen met verschillende vormen van autisme en de behandeling die zij nodig hebben. De kliniek is opgebouwd vanaf de bodem voor en door mensen met autisme. Een groot deel van de ideeën komen van onze patiënten met betrekking tot bijvoorbeeld akoestiek, licht en kleuren.”

Inrichting
Medewerkers en patiënten reageren enthousiast. De Vries: “Een patiënt die het voor het eerst zag, liep rond en mompelde: ‘Dit is te mooi, dit kan ik bijna niet aan, mijn leven is zo moeilijk en dan nu opeens zoiets moois.’” Er is in het gebouw geen verpleegpost en geen separeerruimte. In Lorna Wing zijn zogenaamde Psychiatrische intensivecare-units gesitueerd. De Vries: “Dit is eigenlijk een gewone kamer, waar we patiënten die in een crisis verkeren goed in de gaten kunnen houden, terwijl de deur niet letterlijk achter ze in het slot valt.” De architect heeft in nauw overleg met Dimence en patiënten en op basis van kennis van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en collega-instellingen een ontwerp gemaakt voor een multifunctioneel gebouw waarin een aantal autisme specifieke uitgangspunten leidend zijn. Het is een lichte en overzichtelijke kliniek met een rustige, huiselijke sfeer. Patiënten hebben de mogelijkheid om prikkels toe te voegen of te verminderen door bijvoorbeeld kleur, geluid en temperatuur aan te passen. Zo ontstaat er een prettige woon-, werk- en behandelomgeving voor iedere patiënt. De kliniek draagt de naam van de Britse psychiater Lorna Wing, grondlegger en boegbeeld van de huidige autismehulpverlening wereldwijd.

V.l.n.r. Vlady Kasperaitis, manager Facilitair Bedrijf, Sybren Bangma, Erik Huissen, manager Vastgoedbeheer, Renze van den Noort, teamleider